10ο InfoCom Cyprus 2018

Fiber to the People: Creating a bright digital future for Cyprus

10o INFOCOM CYPRUS CONFERENCE

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, Ξενοδοχείο Hilton Λευκωσίας

«Fiber to the People: Creating a bright digital future for Cyprus»

Τηλεοπτικό Spot

Ενημερωτικό Φυλλάδιο InfoCom CY 2018

Απολογιστικό Τεύχος InfoCom CY 2017

Για ακόμα μια φορά, το Συνέδριο InfoCom Cyprus έδωσε το στίγμα των εξελίξεων στις τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, έχοντας στο επίκεντρο του περιεχομένου του, τις προοπτικές που προκύπτουν από την ταχύτατη ανάπτυξη των νέων δικτυακών υποδομών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το ετήσιο Συνέδριο – θεσμός για την Κυπριακή αγορά και τις στρατηγικές ανάπτυξης των τεχνολογιών τηλεπικοινωνίων και πληροφορικής InfoCom Cyprus, διοργανώθηκε στις 24 Οκτωβρίου για 10η συνεχή χρονιά στη Λευκωσία, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus, αποτελώντας πόλο έλξης για φορείς, επιχειρήσεις του χώρου, επαγγελματίες και ανθρώπους με ευρύτερο ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την οικονομική αλλά και κοινωνική ζωή.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Κώστας Νόστης, ανέδειξε την αξία της κεντρικής ιδέας της φετινής διοργάνωσης -Fiber to the  People- επισημαίνοντας ότι η περαιτέρω ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών και ασύρματων δικτύων υπερυψηλής ταχύτητας σε όλη την επικράτεια του νησιού μπορεί να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις καινοτόμες υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι η Κύπρος, παρά τη σημαντική πρόοδο που παρουσίασε στην κάλυψη σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλά στην κατάταξη του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας -DESI- καταλαμβάνοντας την  21η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. επισήμανε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Πρόεδρος του ΣΕΤΗΛ, Σολωμός Κυριάκου,  υποστηρίζοντας ότι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος της χώρας είναι ορατή τα επόμενα χρόνια, αρκεί να γίνουν κάποια ουσιαστικά βήματα ανάπτυξης των υποδομών.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και απευθύνθηκε στο κοινό ο Διευθυντής του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), Νεόφυτος Παπαδόπουλος που υποστήριξε ότι σε επίπεδο Ε.Ε όπως και τοπικά και ιδιαίτερα του πολιτικού αλλά και επιχειρηματικού κόσμου, υπάρχει κοινή βούληση για τη λήψη σημαντικών δράσεων που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Επίσης, υποστήριξε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οφείλουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις σε υποδομές με βασικό στόχο να διευκολύνουν την επιχειρηματική λειτουργία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και τη ζωή των καταναλωτών των υπηρεσιών.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ψηφιακό μέλλον είναι εδώ… και ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ το κλειδί της ανάπτυξης της οικονομίας είναι σαφώς οι ψηφιακές τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στην ανάγκη υιοθέτησης των συγχρόνων τάσεων του cloud, everything as a service, IoT και blockchain αναφέρθηκε ο  Πρόεδρος του Δ.Σ του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (CCS) Κώστας Αγρότης επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο cyber security.

Κλείνοντας τους χαιρετισμούς του 10ου InfoCom Cyprus, ο Πρόεδρος του CITEA, Άρης Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογικών οπτικής ίνας που θα επιφέρουν όπως υποστήριξε μια ραγδαία αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής.

Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιώργου Κωμοδρόμου που έθεσε ως βασικό στόχο τη βελτίωση των δεικτών DESI της Κύπρου θέτοντας μάλιστα ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη των επιδόσεων της χώρας, στοχεύοντας στην πρώτη δεκάδα των χωρών τα επόμενα χρόνια. Επίσης έθεσε ως βασική προϋπόθεση  για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές την προσοχή στην κυβερνοασφάλεια.

Κύρια στρατηγική της CYTA, είναι η δημιουργία των θεμελίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας της Κύπρου στην εποχή του Gigabit, όπως επισήμανε ο Αντρέας Φράγκου, Προϊστάμενος Κεντρικής Διαχείρισης Ενσύρματου Δικτύου Πρόσβασης της εταιρείας. Επίσης, ενημέρωσε το κοινό ότι το δίκτυο Fiber θα καλύψει πέραν των 180 χιλιάδων οικιών και επιχειρήσεων με την πλειοψηφία αυτών (100 χιλ.) να καλύπτονται μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Ο Κοσμάς Αδάμ, Chief Technology Officer της PrimeTel, μοιράστηκε με το κοινό, το όραμα της εταιρείας για ένα αυτόνομο και συνεργατικό δίκτυο, που από την μια πλευρά θα βασίζεται σε ισχυρές ιδιόκτητες υποδομές και από την άλλη θα αναπτύσσει δυναμικές συνεργασίες με εταιρείες της τοπικής αλλά και διεθνούς αγοράς, για την παροχή όλο και πιο ποιοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ένα πολύ διαφωτιστικό case study, για τα οφέλη, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάπτυξη 5G δικτύων στο Λουξεμβούργο, παρουσίασε στη συνέχεια ο Γιάννης Νεοκοσμίδης, CEO της inCITIES.

Το όραμα και τις μεθόδους αξιοποίησης και ανάπτυξης των τεχνολογιών οπτικής ίνας στην Κύπρο που χρησιμοποιεί η εταιρία RSS, παρουσίασε στους συνέδρους η Managing Director της εταιρείας Yulia Byus.

O Τριαντάφυλλος Προκοπίδης, Διευθυντής Δικτυακών Λύσεων της Space Hellas επικεντρώθηκε στην επαναστατική τεχνολογία των SD-WAN, παραθέτοντας τις βασικές απαιτήσεις για την ανάπτυξη των Wide Area Networks που είναι η ασφάλεια, η διαχειρησιμότητα, η απλότητα, η ευφυΐα, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία.

Τα μέσα και τις τεχνολογικές λύσεις προκειμένου ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων με υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας και ενοποίηση λειτουργιών μπορεί να γίνει πράξη με τα συστήματα της Grandstream, παρουσίασε ο Angelo Gentili, Head Business Development της PartnerNET.

Στο πυρήνα της παρουσίασης του Δημήτρη Κολοκοτρώνη, CEO της Fasmetrics, βρέθηκαν τα υψηλής ταχύτητας Radio Access Networks, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλό Return of Investment.

Τους στόχους εξάπλωσης των δραστηριοτήτων και συνεργασιών της Sparkle στην Κυπριακή Αγορά, μοιράστηκε ο Σωτήρης Ησαΐας, Διευθυντής Πωλήσεων της TI Sparkle Greece, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το δίκτυο και τα Data Centers που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Κλείνοντας την 1η θεματική ενότητα του συνεδρίου ο Giampaolo Panariello, Chief Architect and Technology Lead της Nokia, ανέδειξε τα megatrends της εποχής με επίκεντρο το Internet of Things και το Artificial Intelligence, καθώς και τις τεχνολογίες αλληλεπίδρασης μηχανών και ανθρώπων ενώ παράλληλα έθεσε τις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης 5G.

Στο πλαίσιο της 2ης θεματικής ενότητας με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού αλλά και ως Ψηφιακός Πρωταθλητής, ανέλυσε τα βήματα μέσα από τα οποία θα γίνει πραγματικότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ακόμη περισσότερο η επερχόμενη μετάβαση από το «e» στο «smart». Σηματοδότησε το ρόλο της Πολιτείας, καθώς και τα βήματα που θα οδηγήσουν προς αυτό το στόχο. Με την ευκαιρία της ομιλίας του αναφέρθηκε στα σημαντικότερα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ο μετασχηματισμός, τα οποία δεν είναι άλλα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και των μεταφορών.

Ο Γαβριήλ Πανής, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών, Πλατφόρμες Παροχής Υπηρεσιών της Cyta, εξήγησε γιατί στόχος όλων είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Γιατί μέσα από αυτόν θα δοθεί η δυνατότητα για νέες υπηρεσίες στους καταναλωτές και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη για τις εταιρείες  Πυρήνας της ψηφιακής επανάστασης είναι το Internet of Things και πως η Cyta μπορεί να δώσει IoT λύσεις προς τις επιχειρήσεις μέσα από το μοντέλο «as a service».

O Κώστας Φλώκος, General Manager της Upcom, επισήμανε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και η αντίσταση που έχουν στην αλλαγή. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι αναγκάζονται να υιοθετήσουν ψηφιακές τεχνολογίες μόνο μετά από την πίεση του ανταγωνισμού.

Ο Χρίστος Κόζιαρης, IT Manager, ΙΤ Risk Management & Security Consultant της AQS, ανέλυσε το ρόλο που έχει μία συμβουλευτική εταιρεία στον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας επιχείρησης, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κατά τον ίδιο, το κομμάτι της ασφάλειας δεδομένων είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σίγουρα θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Ο Τρύφων Παπάζογλου, Country Manager της SoftOne Cyprus, κατέθεσε την άποψη ότι η νέα γενιά πελατών, θα είναι εκπαιδευμένοι ψηφιακά. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να τους υποδεχθούν. Φυσικά σε αυτό τον αγώνα, νικητές δεν θα είναι αυτοί που αλλάζουν γρηγορότερα αλλά αυτοί που θα συμπεριλάβουν την αλλαγή στο DNA των επιχειρήσεών τους.

Ο Παναγιώτης Κολιός, Research associate, KIOS Center of Excellence του Πανεπιστημίου της Κύπρου αλλά και μέλος του IEEE Cyprus, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα τεχνολογική προσέγγιση, τη χρήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων (drones) τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας στην περίπτωση που μια φυσική καταστροφή θέσει εκτός τα επίγεια δίκτυα επικοινωνιών.

Τις παρουσιάσεις της 2ης ενότητας έκλεισε ο Βασίλης Νικολαΐδης, Διευθυντής Πωλήσεων της PrimeTel, ο οποίος έθεσε επί τάπητος τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τους τρόπους μέσω αυτού, θα μεταβούμε σε έναν καινούργιο, διασυνδεδεμένο κόσμο.

Η καταληκτική ενότητα του 10ου InfoCom Cyprus ήταν φυσικά η συνάντηση και η ανοιχτή συζήτηση των Διευθυνόντων Συμβούλων των Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Μιχάλης Αχιλλέως, Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Cyta, Πέτρος Οικονομίδης, Πρόεδρος & CEO, Cloudlayer8, Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος, Space Hellas, Άρης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Κινητής Τηλεφωνίας Ελλάδας & Κύπρου, Samsung Electronics, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, CEO, Hellas Sat.

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς στην τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στην χρήση των δορυφόρων ως μέσο για Παγκόσμια κάλυψη Internet, ενώ εδώ και αρκετό καιρό η εξέλιξη έχει δώσει στις δορυφορικές επικοινωνίες υψηλές ταχύτητες και χαμηλό latency, κατάλληλο πλέον και για εφαρμογές IoT. Χαρακτήρισε την εξέλιξη στην Κύπρο στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας ως «προϊστορική», πολύ μακριά τόσο από τα διεθνή δεδομένα όσο και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Επεσήμανε ότι οι μεγάλοι φραγμοί για την Κύπρο είναι η ακριβή διασύνδεση με το Παγκόσμιο Internet ενώ επίσης το γεγονός ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία δεν παραδίδουν εμπορεύματα σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για την δραστηριοποίηση στον τομέα του e-commerce.

Ο Πέτρος Οικονομίδης τόνισε ότι οι Cloudlayer8 είναι o πρώτος ανεξάρτητος παροχής υπηρεσιών cloud με έδρα την Κύπρο. Προσκάλεσε τις Κυπριακές επιχειρήσεις να εντάξουν τις ψηφιακές τους υποδομές στην cl8, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων physical ή virtual hosting. Η ψηφιακή και φυσική ασφάλεια των υποδομών της, εξασφαλίζει την επιχείρηση, τα δεδομένα της και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά. Υπεραμύνθηκε επίσης της στρατηγικής θέσης της Κύπρου ως τον “φύλακα δεδομένων” σε μία ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή.

Με την σειρά του ο Γιάννης Μερτζάνης κατέγραψε την δυναμική που έχει η αγορά της Κύπρου αν και επεσήμανε ότι εξελίσσεται σχετικά αργά τόσο στις υποδομές όσο και στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την θέληση για αλλαγή και εξέλιξη σε επίπεδο επιχειρήσεων και πολιτείας ακόμα και αν η εσωστρέφεια δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο Άρης Παρασκευόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην θέση των μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού με πυρήνα τα smartphones & τα tablets. Αν και η θέση της συσκευής στο οικοσύστημα τυπικά είναι ουδέτερη, στην πραγματικότητα το user experience και η ασφάλεια, είναι δύο βασικοί παράγοντες που βοηθούν στην εξοικείωση του πληθυσμού με τα ψηφιακά μέσα και την ένταξη τους στην καθημερινή ζωή.

Ο Μιχάλης Αχιλλέως εκπροσωπώντας την Cyta τόνισε ότι η εταιρεία έχοντας τον ρόλο του παρόχου και υλοποιητή του δικτύου πρόσβασης, έχει να σηκώσει το βάρος της εξέλιξης των φυσικών υποδομών. Η Cyta έχει και όραμα και προγραμματισμό αλλά πάντα θα πρέπει να τηρείται ένα θετικό ισοζύγιο κόστους- απόδοσης επένδυσης. Θεωρεί ότι η Πολιτεία μπορεί να οδηγήσει- έστω και υποχρεωτικά- τους πολίτες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων αλλά και ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών.