6ο INFOCOM CYPRUS

HILTON ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

 

Cyprus – Digital Reality: Mind the Gap!

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο InfoCom Cyprus που διεξήχθη στο Hilton Λευκωσίας, στις 19 Νοεμβρίου 2014.

Το φετινό κεντρικό μήνυμα ήταν «Cyprus-Digital Reality: Mind the Gap!» που αποτυπώνει το κενό που οφείλει να καλύψει η Κυπριακή ψηφιακή πραγματικότητα ώστε να προσφέρει αξία στην πραγματική οικονομία.

Άλλωστε, η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινότητα των πολιτών και η καινοτομία, που παίζει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο, στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα πρέπει να στηριχτεί η Κύπρος για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να οδηγηθεί η  οικονομία της χώρας στην ανάπτυξη.

Το φετινό Συνέδριο εστίασε τόσο στις υποδομές Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής στο νησί, όσο και στις υπηρεσίες που αναδεικνύονται σε καθοριστικό παράγοντα παραγωγής υπεραξίας.

 

It’s all about data: The Data Network  

Με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, διευρύνθηκαν σημαντικά οι διαθέσιμες επιλογές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους Κύπριους καταναλωτές.

Σήμερα, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές κορμού της Κύπρου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πλέον ανεπτυγμένα τεχνολογικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, οι ταχύτητες και η διαθεσιμότητα σε επίπεδο καταναλωτών, έχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν το Τηλεπικοινωνιακό τοπίο υποδομών οι οποίες πλέον είναι Data-centric. Αυτό σημαίνει ότι οι All-IP πλατφόρμες κυριαρχούν, καθότι μπορούν να φιλοξενήσουν υβριδικές υπηρεσίες από διάφορα κανάλια εισόδου πληροφορίας μέσα από ενσύρματες, ασύρματες και δορυφορικές λύσεις. Φυσικά τα παραπάνω, μπορούν να επιτευχθούν μέσω εναλλακτικών επιχειρησιακών προσεγγίσεων και συνεργατικά μοντέλα τα οποία αναπτύσσονται και υλοποιούνται γοργά.

The CAMS Revolution – Cloud, Analytics, Mobility and Security 

H πρόσβαση, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι το υπολογιστικό νέφος!  Σε επίπεδο κατανάλωσης υπηρεσιών το Cloud Computing έχει πλέον εδραιωθεί ως πρακτική την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, με γνώμονα τη μείωση του κόστους επένδυσης σε εξοπλισμό και παράλληλα στην αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνεται με την πρόσβαση σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ.

Και ενώ η λύση του «σύννεφου» φαντάζει μονόδρομος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στον αντίποδα, οι μεγάλοι οργανισμοί διατηρούν πολλές επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων. Ταυτόχρονα οι ομιλητές ανέπτυξαν και τις έννοιες του Enterprise Mobility και τις δυνατότητες που δίνει η πρόσβαση εν κινήσει σε ένα τεράστιο εύρος πληροφοριών.

Άλλωστε, ο ρόλος της Κύπρου, δεν περιορίζεται μόνο στο ρόλο του αγοραστή, δεδομένου ότι η γεωγραφική της θέση επιτρέπει την εγκατάσταση datacenters, τα οποία μπορούν να λειτουργούν ως κεντρικοί κόμβοι για τρεις ηπείρους, ενισχύοντας τη θέση της χώρας, ως σημαντικό σημείο του παγκόσμιου πληροφορικού και τηλεπικοινωνιακού χάρτη.

 

CEO Summit – Working in a Changing World 

Στο φετινό CEO Summit, το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού των ηγετών της αγοράς, εκπροσωπήθηκαν οι Τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι κατασκευαστές εξοπλισμού και οι εταιρείες που υλοποιούν έργα Πληροφορικής. Κοινός παρονομαστής ήταν οι συνέργειες, που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς την απόδοση των επενδύσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το debate σχετικά με το αν και κατά πόσο η γεωγραφική θέση της Κύπρου αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τη χώρα, σε επίπεδο εισαγωγής και εξαγωγής πληροφορίας, με επίκεντρο τη δημιουργία Data Centers.

Τα κορυφαία στελέχη της Κυπριακής αγοράς, και όχι μόνο, μοιράστηκαν τις αποψεις τους για τη μεταβατική περίοδο της Οικονομίας καθώς και για την ενσωμάτωση των δικτύων και των υπηρεσιών σε ενιαίο σύνολο. Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι, η αγορά αλλάζει και σίγουρα δεν είναι μακριά ο καιρός που οι καταναλωτές θα αγοράζουν υπηρεσίες (telecom, IT και media), ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο φυσικός πάροχος.

Παράλληλα, νέα revenue streams (data, M2M, media, telecom and IT convergence) κάνουν τη δυναμική τους εμφάνιση, καλύπτοντας ανάγκες που προκύπτουν από την ψηφιακοποίηση της αγοράς, ενώ η εμφάνιση των «e» και «m» υπηρεσιών (payments, health, tickets, government κ.α.), αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής, δουλειάς, πληροφόρησης και διασκέδασης.

 

Innovation is the everyday startup

Για πρώτη φορά στο συνέδριο συμμετείχε και η κοινότητα των startups, στην ενότητα Innovation is the everyday startup. Οι σημαντικότεροι παράγοντες του Κυπριακού οικοσυστήματος (incubators, technologists, accelerators, το κράτος και βέβαια startups) συζήτησαν την πρόοδο που έχει γίνει, τα επόμενα βήματα και τις βελτιώσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο καθένας, με σκοπό την περεταίρω ωρίμανση του συστήματος και ανάδειξη περισσότερων success stories.

 

Company 3.0: The Social and Mobile Marketing 

Σημαντική επίσης ήταν και η συζήτηση στην ενότητα Company 3.0: the social and mobile company με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου. Τοπικά στελέχη από τον χώρο της τεχνολογίας, του marketing και της επικοινωνίας συζήτησαν για τους τρόπους και τα εργαλεία τα οποία η σύγχρονη επιχείρηση μπορεί να προσθέσει εξωστρέφεια στην εικόνα της και να προσεγγίσει τον καταναλωτή με έναν νέο κώδικα digital συμπεριφοράς που προάγει το listening και δημιουργεί πελατοκεντρικές επιχειρηματικές κοινότητες.