Connected Economies @ a Connected World 

Λίγες ημέρες πριν η Κύπρος αναλάβει το «πηδάλιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 4ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής InfoCom.Cy, εξετάζει τις εξελίξεις, που αλλάζουν άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού.

Πως μπορεί η χώρα να εκμεταλλευθεί τον αναβαθμισμένο ρόλο της; Πως μπορεί η τεχνολογία να συμβάλει σε αυτό; Αποτελούν οι ΤΠΕ καταλύτη για την ανάπτυξη της Οικονομίας, την αύξηση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας; Ποια είναι τα διλήμματα, οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και οι πιθανές λύσεις;  

Η Κύπρος βρίσκεται, για άλλη μια φορά στην ιστορία της, μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από την κατεύθυνση την οποία θα πάρει, εξαρτώνται πολλά. Με δεδομένη τη σημαντικότατη γεωπολιτική της θέση, στο «σημείο τομής» τριών ηπείρων, αλλά και τον επιβεβαιωμένο πλέον ενεργειακό της πλούτο, μπορεί και πρέπει να επανακαθορίσει την πορεία της. Είναι αδήριτη ανάγκη, να πάρει τώρα τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της.

Πρώτο δείγμα γραφής, εκ μέρους της, η ανάληψη από την 1η Ιουλίου και για ένα εξάμηνο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει όχι μόνο να αναμετρηθεί με πολύ σοβαρά διεθνή προβλήματα και καταστάσεις, αλλά και να λειτουργήσει ως αποτελεσματικός καταλύτης για την επίλυσή τους.

Δεύτερο, εξ ίσου καθοριστικό δείγμα, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, οι οποίες είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη της χώρας, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας, όσο και για την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών της.

Το 4ο InfoCom.Cy ευελπιστεί να αναδείξει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, όλες εκείνες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες των οποίων η προσεκτική σύνθεση μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι ενότητες του 4ου Συνεδρίου InfoCom.Cy είναι:

Ενότητα 1η:

Η Κύπρος στο «τιμόνι» της ΕΕ: Η τεχνολογία καταλύτης της εξέλιξης!

Το β’ εξάμηνο του 2012, κατά το οποίο η Κύπρος θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί γι’ αυτήν μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει τις δυνατότητές της, να απομακρύνει τον εφιάλτη της κρίσης, αλλά και να προσελκύσει επάνω της το διεθνές ενδιαφέρον, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, αλλά και πολιτιστικής πλευράς.

Ξεκάθαρο σύμμαχό της σ’ αυτή την προσπάθεια έχει την τεχνολογία, με τη βοήθεια της οποίας μπορεί να απαντήσει καλύτερα στις προκλήσεις των καιρών, που έχουν άμεση σχέση και εξάρτηση με την ψηφιακή καθημερινότητα, είτε αυτή περνάει από τις επικοινωνίες, είτε από την ενέργεια. Η ταχύτητα του VDSL και του LTE, οι δυνατότητες του Cloud Computing, η ευελιξία του mobility και η απογείωση των ψηφιακών και εύκολων αγορών με τη χρήση τεχνολογίας NFC είναι μερικά μόνο από τα όπλα, καθ’ οδόν προς τις μεγάλες αλλαγές.

Σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα, η 1η ενότητα του Συνεδρίου θα προσπαθήσει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις, τόσο σε θεωρητικό, όσο κυρίως σε πρακτικό επίπεδο.

Ενότητα 2η:

Smartphones @ Mobile Internet: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος!

Οι εξελίξεις στο χώρο των επικοινωνιών είναι τα τελευταία χρόνια περισσότερο ραγδαίες από ποτέ. Η πλήρης επικράτηση των smartphones, τα οποία αυξάνουν το μερίδιό τους με γεωμετρική πρόοδο, ιδιαίτερα στις αγορές των ανεπτυγμένων χωρών, σε συνδυασμό με τα νέα, προηγμένα δίκτυα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δημιουργούν ένα ολόκληρο οικοσύστημα. Αυτό επιδρά καταλυτικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης, προσφέροντας άμεσα αλλά και έμμεσα οφέλη, τόσο στους εμπλεκόμενους όσο και στην Εθνική Οικονομία.

Με τη σειρά τους, οι πάροχοι αισθάνονται πλέον δικαιωμένοι για τους κόπους και τις επενδύσεις τους και κυριολεκτικά… «ανεβάζουν ταχύτητα» στα δίκτυά τους, ενώ ταυτόχρονα διευρύνουν τις παρεχόμενες προς τους συνδρομητές τους εφαρμογές και υπηρεσίες.

Τέλος, έντονα δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα και οι κατασκευαστές εφαρμογών προσφέροντας λύσεις που αλλάζουν την καθημερινότητά μας, ενώ παράλληλα αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν το e-business και τα social media.

Η 2η ενότητα του Συνεδρίου «Smartphones @ Mobile Internet: Θαυμαστός καινούργιος κόσμος», θα προσπαθήσει να προσφέρει σήμερα μια εικόνα από το αύριο, με την παρουσίαση πολλών διαθέσιμων λύσεων και εφαρμογών, τόσο στην κυπριακή, όσο και στη διεθνή αγορά.

Ενότητα 3η:

The new TV era: Beyond the «black box»!

Η οικιακή ψυχαγωγία δεν είναι πια αυτό που ήταν… Η σύγκλιση αρκετών, ως τώρα «γειτονικών», πλην διακριτών τεχνολογικών τομέων, όπως αυτοί της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Διαδικτύου, έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο διασκέδασης, ψυχαγωγίας και μόρφωσης.

Η σύγκλιση όλων αυτών των δυνατοτήτων κι ακόμα περισσότερων (όπως τουλάχιστον εκφράζονται μέσα από τις λαμπρές προοπτικές για την «επόμενη ημέρα» της «έξυπνης» TV) στον ένα και μοναδικό «ακροδέκτη», που φέρνει το σήμα του 3ple play στα σπίτια μας, αλλάζει πολλά και δημιουργεί καινούριες προκλήσεις: H τεχνολογία σε όλες τις εκδοχές της (Web TV, IP TV, Digital TV, Cable TV, Satellite TV) και οι επεκτάσεις τους (HD TV, 3D TV), προσφέρουν πολλές επιλογές στον καταναλωτή.

Όμως, απαιτούν -όπως θα καταδειχθεί στην 3η ενότητα του Συνεδρίου- ένα ανανεωμένο και προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες νομοθετικό και ρυθμνιστικό πλαίσιο, αλλά και την ουσιαστική κατανόηση από τους εμπλεκόμενους, του νέου ρόλου που μπορούν να παίξουν τεχνολογία και περιεχόμενο στη σύγχρονη οικονομία.

Ενότητα 4η:

CEO SummitAναζητώντας τη χρυσή τομή

Στο καταληκτικό panel, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων από τον Kυπριακό και το διεθνή χώρο, αποτελεί την κορωνίδα του InfoCom.Cy σε μία χρονιά-σταθμό για τη χώρα, στο πλαίσιο του επανακαθορισμού του ρόλου της, σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα σε αυτό της Οικονομίας, λαμβάνοντας υπ΄όψη και τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο τομεα της τεχνολογίας, και ειδικότερα οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, οι οποίες ως ένα βαθμό συν-διαμορφώνουν με τις αποφάσεις τους τις εξελίξεις, βρίσκονται στην «αιχμή του δόρατος», καθώς ο ρόλος τους δεν μπορεί παρά να είναι κομβικός και ιδιαίτερα κρίσιμος για το μέλλον, λόγω της υψηλής προτεραιότητας και της επίδρασης του ICT και της σύγχρονης τεχνολογίας σε πλήθος τομέων της Οικονομίας και της Διοίκησης.

Οι συμμετέχοντες στο CEO Summit θα κληθούν να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις για τους στόχους και τις προοπτικές τους, τις τάσεις και τις πορείες τις οποίες έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια αναζητώντας την χρυσή τομή ανάμεσα στις επιπτώσεις από την κρίση και το αυξημένο CapEx που απαιτεί η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών.

InfoCom Awards

Μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου θα ακολουθήσει η τελετή απονομής των «Info-Com Awards», καθώς και cocktail.