10ο InfoCom Cyprus 2018

Fiber to the People: Creating a bright digital future for Cyprus

10o INFOCOM CYPRUS CONFERENCE

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, Ξενοδοχείο Hilton Λευκωσίας

«Fiber to the People: Creating a bright digital future for Cyprus»

Τηλεοπτικό Spot

Ενημερωτικό Φυλλάδιο InfoCom CY 2018

Απολογιστικό Τεύχος InfoCom CY 2017

Η ταχύτατη ανάπτυξη νέων δικτυακών τεχνολογιών ως αποτέλεσμα της αυξανομένης σύγκλησης τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιφέρει σημαντικές ανατροπές στα οικονομικά μοντέλα ανάπτυξης και ειδικότερα στους τομείς των Υπηρεσιών και του Εμπορίου. Παράλληλα, η ανταγωνιστικότητα ενός κράτους στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον, συσχετίζεται έντονα με την ύπαρξη προηγμένων δικτυακών υποδομών Νέας Γενιάς, υψηλής χωρητικότητας και απόδοσης, ορθολογικά ανεπτυγμένων και κοστολογημένων, που μπορούν να προσφέρουν εύκολη, ασφαλή και αδιάλειπτη πρόσβαση, και συνάμα μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την πορεία προς την κοινωνία των Gigabit.

Η Κύπρος, παρά τη σημαντική πρόοδο που παρουσίασε στην κάλυψη σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας, καθώς και τη διείσδυση σταθερών και κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλά στην κατάταξη του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), καταλαμβάνοντας την 21η θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ωστόσο, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παρουσιάζοντας διαρκώς βελτιούμενες τιμές σε ορισμένους επιμέρους δείκτες, καταδεικνύει ότι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος του νησιού μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι ορατή.

Παράλληλα, η περαιτέρω ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών και ασύρματων δικτύων υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας σε όλη την επικράτεια του νησιού, μπορούν να οδηγήσουν στην καινοτομία και τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, Διακυβέρνησης, Ηλεκτρονικής Τραπεζικής και Εκπαίδευσης μέσω της αξιοποίησης αναδυόμενων και προηγμένων τεχνολογιών.

Εν τω μεταξύ, ο μετασχηματισμός των Τηλεπικοινωνίων και της Πληροφορικής της Κύπρου περνά εξ’ ολοκλήρου σε ψηφιακή εποχή, σηματοδοτώντας ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων που εδρεύουν στο νησί.

Ωστόσο, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, δεν είναι απλώς μια τάση. Είναι μια σειρά δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την καινοτομία και συνδυάζουν τα οφέλη της τεχνολογίας με την ευρύτερη αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου να συμβάλλουν καταλυτικά σε κάθε επίπεδο λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, καθώς πλείστες επιχειρήσεις είτε δε διαθέτουν τη γνώση, το προσωπικό ή τα κεφάλαια για την ψηφιακή μετάβαση, είτε έχουν προσκολλήσει σε παλιά legacies και outdated συστήματα που η εποχή και ο ανταγωνισμός τα έχουν προσπεράσει.

Εξάλλου, καθώς κινούμαστε πλέον προς περιβάλλοντα «Internet of Things», οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να «μεταφράζονται» στην επιχειρηματική πραγματικότητα καθημερινά ως «business value».

Θα πρέπει να συμβαδίσει η εκτόξευση των δεδομένων με την πραγματική επιχειρησιακή ανάγκη και τη σωστή επεξεργασία και ανάλυσή τους, προκειμένου να οδηγήσουν σε επιχειρησιακές αποφάσεις και δράσεις που αποτυπώνουν «αξία» και εν κατακλείδι κέρδος για τις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, οι προκλήσεις από τη νέα εποχή που ανατέλλει, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την καινοτομία, καλούνται να μετατραπούν σε ευκαιρίες, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που εισέρχεται σήμερα στην αγορά εργασίας. Έτσι, ο ψηφιακός αλφαβητισμός αποτελεί σήμερα -όσο ποτέ άλλοτε- αδήριτη ανάγκη και προϋπόθεση εξέλιξης.

 Σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική επανάσταση που διανύουμε, πρόκειται να διαδραματίσουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως π.χ. η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence).
Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το next big thing και αρκεί να εστιάσουμε στην πραγματική τεχνολογική πρόοδο για να συνειδητοποιήσουμε τις συναρπαστικές δυνατότητές της.

Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και εντυπωσιακές: από τα αυτόνομα αυτοκίνητα που μπορούν να «βλέπουν» και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους σε πραγματικό χρόνο, μέχρι ειδικές εφαρμογές που βοηθούν ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης να κατανοήσουν καλύτερα τον περιβάλλοντα χώρο.

1η Ενότητα: NGN: The pillar for the Digital Development of Cyprus

Οι πάροχοι επενδύουν εντατικά σε τεχνολογίες νέας γενιάς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας χώρας που, κατά τεκμήριο, διαθέτει πολύ υψηλό βαθμό κάλυψης σε σταθερές υποδομές.

Έτσι, η περαιτέρω κάλυψη με δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, με σταθερότητα και τεράστια χωρητικότητα, αναμένεται να προσφέρει μια τελείως αναβαθμισμένη εμπειρία επικοινωνίας με απεριόριστες δυνατότητες.

Το δίκτυο οπτικών ινών θα φτάνει πλέον μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση, απογειώνοντας έτσι την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Παράλληλα, οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ασύρματων δικτύων, έχουν οδηγήσει την κάλυψη 4G αισίως στο 77%, συμβάλλοντας τόσο στην αύξηση της συνδεσιμότητας, όσο και της ανταγωνιστικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην κυπριακή αγορά.

2η Ενότητα: Smart Technologies are changing the world – A practical approach to Digital Transformation

Οι διεθνείς τάσεις έρχονται πλέον στην καθημερινότητά μας και γίνονται κομμάτι της, πολύ γρηγορότερα απ’ ότι στο παρελθόν.

Οι ανοικτές δικτυωμένες κοινωνίες και οικονομίες, πολλαπλασιάζουν την ανάγκη σύνδεσης των επιχειρήσεων με τον ψηφιακό κόσμο και την νέα ψηφιακή οικονομία που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Όλα τα εργαλεία, είναι διαθέσιμα: από cloud υποδομές, μέχρι business intelligence, artificial intelligence και support services. Ο δρόμος του Digital Transformation μπορεί -και πρέπει- να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων που εδρεύουν στο νησί, καθώς και των οργανισμών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από την υιοθέτηση και εφαρμογή του.

Ένας από τους κλάδους που θεωρούν ως κρίσιμες παραμέτρους για τη βιώσιμη επιτυχία τους τις επενδύσεις στην τεχνολογία για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών, είναι αναμφισβήτητα ο Τραπεζικός.

Κινητήριος δύναμη του συγκεκριμένου μετασχηματισμού δεν είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά η ίδια η καινοτομία, καθώς σήμερα, στην εποχή του blockchain και των cryptocurrencies, λίγες μόνο τράπεζες εκτιμούν ότι είναι ψηφιακά ώριμες ή ότι πρωτοστατούν ψηφιακά.

Έτσι, η καινοτομία με αιχμή τις τεχνολογίες FinTech, θα προσδώσουν μεγάλη αξία σε όλο το τραπεζικό σύστημα, εξαιρετική εμπειρία στον πελάτη σε όλα τα μέσα, αλλά και εσωτερική ευελιξία για γρήγορες αποφάσεις σε πολλά καίρια ζητήματα, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στα έσοδα των τραπεζών μέσα στα επόμενα χρόνια.

3η Ενότητα: Leader’s Summit – On the way to Digital Single Market

Ο κλάδος ICT αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της Κυπριακής Οικονομίας, μιας και οι επενδύσεις σε σημαντικά έργα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, έχουν συντελέσει καταλυτικά στην ανάπτυξη αυτής, με το άνοιγμα νέων αγορών και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, προσφέροντας ευκαιρίες σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και απλούς πολίτες.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά κι εν γένει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, έχουν καταστήσει δυνατή την αύξηση της παραγωγικότητας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σε ποιο βαθμό η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου ICT συνέβαλε στην ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, αλλά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και επιχειρηματικής δράσης σε πολλούς επιμέρους τομείς (marketing, management, HR, PR, Customer Experience κ.α.), καθώς και γενικότερα στην οικονομική δράση (υγεία, εκπαίδευση, υπηρεσίες, εμπόριο κ.α.);

Πώς αντιλαμβάνονται το Return on Investment των επενδύσεων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, οι ηγέτες της Κυπριακής -και όχι μόνο- αγοράς ICT για τον κλάδο;
Έχει δομηθεί το κατάλληλο θεσμικό και επενδυτικό περιβάλλον για τη συνέχιση των επενδύσεων;
Πώς οραματίζονται την επόμενη ημέρα; Με ποιον τρόπο οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει για την συνδεσιμότητα η ΕΕ με φόντο το 2025 και την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, θα μετατραπούν σε ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη;

Αυτά και πολλά άλλα επίκαιρα θέματα του κλάδου, θα τεθούν επί τάπητος στην καταληκτική ενότητα Leader’s Summit του επετειακού, 10ου Συνεδρίου InfoCom Cyprus 2018!

Ποιοι συμμετέχουν

Το συνέδριο απευθύνεται στα στελέχη της αγοράς Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα, καθώς επίσης σε υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς, δημοσιογράφους και opinion leaders. Η λίστα των καλεσμένων του Συνεδρίου περιλαμβάνει διεθνείς παράγοντες του χώρου, σημαντικούς ομιλητές κυρίως από την Κυπριακή και την Ελληνική αγορά, όπως επίσης υψηλούς κυβερνητικούς προσκεκλημένους.

Έκθεση χορηγών εταιριών

Στο πλαίσιο του 10ου InfoCom Cyprus, θα πραγματοποιηθεί έκθεση των χορηγών εταιριών στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους συνέδρους να συνομιλήσουν με τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ και να ενημερωθούν για τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που θα τους βοηθήσουν να εξελίξουν όχι μόνο την καθημερινότητά τους, αλλά και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Κορυφαία συνάντηση των επαγγελματιών TΠΕ

Το συνέδριο InfoCom Cyprus, διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά και αποτελεί θεσμό για τον κλάδο του ICT στην Κύπρο. Πρόκειται για το ετήσιο ραντεβού των στελεχών της ψηφιακής αγοράς, αλλά και όσων χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα εργαλεία και τις υπηρεσίες, προκειμένου να κάνουν πράξη τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Στο InfoCom Cyprus συμμετέχει σύμπασα η επιχειρηματική κοινότητα.

Στελέχη Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής & Media, CEOs, CIOs και IT Directors, Operation Managers, Data Center & Cloud Experts, Network Engineers, IT Strategists & Solution Architects, Κατασκευαστές και Προμηθευτές Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Consumer Electronics.

Στην πράξη το συνέδριο αφορά όλους τους κλάδους, δεδομένου ότι το ICT εμπλέκεται οριζόντια, έμμεσα ή άμεσα, σε όλες τις αγορές. Έτσι, μεταξύ άλλων απευθύνεται σε: System Integrators, Service Providers, Οικονομικούς Διευθυντές, Developers, IT Security Officers, IT Auditors, Μηχανικούς Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής, Συμβούλους Επιχειρήσεων, Data Analysts, Στελέχη Πωλήσεων, Διαφήμισης & Marketing, Στελέχη HR & PR, Νομικούς Συμβούλους, προπτυχιακούς η μεταπτυχιακούς φοιτητές και σπουδαστές κατεύθυνσης ICT κ.ά.