Πόλος έλξης το 1ο Συνέδριο Info-Com.Cy

Πόλο έλξης της κυπριακής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, των θεσμικών παραγόντων, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, αποτέλεσε το 1ο Συνέδριο Info-Com.Cy με κεντρικό θέμα «Τηλεπικοινωνίες: Ευκαιρίες και Προκλήσεις σε καιρό κρίσης», που διοργανώθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009 στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. Τη σημαντική αυτή εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 400 σύνεδροι, ενώ το παρών έδωσε η πολιτική ηγεσία της χώρας, οι επιχειρηματικοί παράγοντες της κυπριακής αγοράς, καθώς και η ρυθμιστική αρχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ειδικότερα, οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμό από τους οργανωτές κ.κ. Κώστα Νόστη (Smart Press) και Σολωμό Κυριάκου (Smart Com Ltd.), ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους κ.κ. Μιχάλη Πήλικο, Γενικό Διευθυντή ΟΕΒ και Κυριάκο Κουλουμή, Μέλος ΔΣ ΣΕΤΗΛ, οι οποίοι καλωσόρισαν τη μεταφορά του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού συνεδρίου της Ελλάδας στην κυπριακή αγορά.

Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, πραγματοποίησε ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Δρ. Πόλυς Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της απελευθέρωσης της κυπριακής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ενώ γνωστοποίησε για πρώτη φορά δημοσίως την πρόθεση της ρυθμιστικής αρχής (ΓΕΡΗΕΤ) να εξετάσει σοβαρά την αδειοδότηση μιας νέας άδειας κινητής τηλεφωνίας στην κυπριακή αγορά, επιτρέποντας την είσοδο και τρίτου παρόχου, πέραν των Cyta και MTN.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της κυπριακής κυβέρνησης, κ. Νίκος Νικολαΐδης απηύθυνε χαιρετισμό, κάνοντας λόγο για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στη χώρα στον τομέα της ευρυζωνικότητας, τονίζοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες για την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές του νησιού, με τη χρήση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Στόχος, όπως τόνισε ο ίδιος είναι η ευρυζωνική κάλυψη όλου του νησιού, κάτι που θα επιτευχθεί και με την παροχή δορυφορικού Internet σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς υπάρχει ήδη συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία-πάροχο δορυφορικών συνδέσεων για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με ανταποδοτικά οφέλη για τη χώρα.

Ενότητα 1η: Δίκτυα και Υπηρεσίες Επόμενης Γενιάς
Την 1η ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Δίκτυα και Υπηρεσίες Επόμενης Γενιάς» άνοιξε ο κ. Δημήτρης Ανδρουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Net Technologies, ο οποίος ως Keynote Speaker της ενότητας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δικτύων επόμενης γενιάς ανά τεχνολογική προσέγγιση, εστιάζοντας κυρίως στα ασύρματα δίκτυα LTE και WiMAX και κάνοντας παράλληλα αναφορά και στα ασφαλή δίκτυα TETRA.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ομιλητές του πάνελ. Ειδικότερα, ο κ. Δημήτρης Λογοθέτης, Technology Manager, Greece, Cyprus, Albania & Malta της Ericsson μίλησε για την LTE στρατηγική της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ενώ ο κ. Αντρέας Κουππάρης, Country Manager Cyprus της HP, τόνισε την ανάγκη αναδιοργάνωσης των Telcos σε καιρό κρίσης, επενδύοντας σε λύσεις και υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Κώστας Μήτσιος, Country Manager της Italtel Telecommunications Hellas στάθηκε στις λύσεις για επιχειρηματικούς πελάτες, τονίζοντας ότι αποτελούν μια ασφαλή διέξοδο σε καιρό κρίσης για τους παρόχους, παρουσιάζοντας το αντίστοιχο portfolio λύσεων της Italtel σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Θωμάς Χόπλαρος, Business Consultant της Logicom Solutions, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την κυπριακή τηλεπικοινωνιακή αγορά (119% ονομαστική διείσδυση κινητής, 18,2% διείσδυση σταθερού Broadband) και το προφίλ χρήσης νέων υπηρεσιών (αν και μικρή χώρα η Κύπρος συγκαταλέγεται στις «υπερδυνάμεις» του Facebook από πλευράς χρηστών, 16η παγκοσμίως με 143.00 χρήστες και 17,89% διείσδυση), παρουσιάζοντας παράλληλα τις λύσεις της εταιρείας στον συμβουλευτικό τομέα. Ο κ. Stefano Grillo, Head of Converged Core Sales, South East Europe της NSN, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για την ευρυζωνικότητα παντού (5 δισ. χρήστες συνδεδεμένοι έως το 2013), αναπτύσσοντας παράλληλα την NGOA (Next Generation Optical Access) στρατηγική της εταιρείας για τα δίκτυα οπτικών ινών. Τέλος, ο κ. Laurent Villard, Sales Business Development Manager της Cisco, έκανε λόγο για τη σύγκλιση των media με τα δίκτυα νέας γενιάς, εστιάζοντας στη λύση medianet της αμερικανικής εταιρείας δικτύωσης.

Ενότητα 2η: VAS: Η επόμενη πηγή εσόδων
Η 2η ενότητα του συνεδρίου είχε τίτλο «VAS: Η επόμενη πηγή εσόδων» και εστιάστηκε στη δημιουργία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, κυρίως στο χώρο του Mobile Marketing και Advertising, όπου υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ειδικότερα αν αξιοποιήσουν το κινητό ως διαφημιστικό μέσο, αναπτύξουν σχέσεις με τη διαφημιστική αγορά (brands, διαφημιστικές εταιρείες) και αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες για location based υπηρεσίες (π.χ. blue-casting, digital signage). Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, το πάνελ της ενότητας πλαισίωσαν στελέχη ελληνικών εταιρειών που διακρίνονται στην αγορά του Mobile Marketing, με διεθνή παρουσία και έργα και συμμετοχή στο πρόσφατο Mobile World Congress 2009 στη Βαρκελώνη (Globo Technologies, Innova, MobileFX και Velti). Την ενότητα άνοιξε ο κ. Παύλος Κυριάκου, Alliance Director της Microsoft Corporation, με την ομιλία «Tα σύγχρονα κινητά ως revenue generators», όπου έδωσε ένα σαφές στίγμα για το που κινούνται οι υπηρεσίες VAS σήμερα, πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το κινητό ως εργαλείο για ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών και δημιουργία νέων πηγών εσόδων για τους παρόχους, καθώς και ποια είναι η τοποθέτηση της Microsoft σε αυτόν τον τομέα.

Στη συνέχεια, ο κ. Στάθης Βωβός, Senior Marketing & Business Development Consultant της Globo, μίλησε για τις ευκαιρίες που δίνει το κινητό τηλέφωνο ως προσωποποιημένο μέσο διαφήμισης, ενώ στάθηκε στην ενοποίηση όλων των διαφορετικών πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών μέσα από την πλατφόρμα Citron Go! της Globo. O κ. Αλέξανδρος Λαζαρίδης, Product Marketing Director, VAS, Networking and Billing Division της Innova, ανέπτυξε και αυτός το portfolio λύσεων της εταιρείας στον τομέα του mobile marketing, με επίκεντρο την πλατφόρμα Flexy, εστιάζοντας σε υπηρεσίες όπως Video Ringtones (όπου παρουσίασε σχετική εφαρμογή με πρωταγωνίστρια τη γνωστή Πετρούλα του Star), Video2sms/mms, Video Portal, Voice/Video Blog, Mobile Advertisng, Profiling κ.λπ.

Ο κ. Ηλίας Πολιτάκης, CEO της MobileFX στάθηκε στις λύσεις mobile advertising και proximity marketing κυρίως με τη χρήση Bluetooth τεχνολογίας (το «blue-time» θα αντικαταστήσει το «air-time» του διαφημιστικού χρόνου, σημείωσε), αλλά και ODP (On Device Portals) στα κινητά τηλέφωνα, τομέα στον οποίο εξειδικεύεται η MobileFX με πληθώρα έργων. Τέλος, ο κ. Δημήτρης Παπαζήσης, Business Development Manager for Middle East της Velti στάθηκε στην αξία του mobile advertising ως αξιόπιστου και μετρήσιμου διαφημιστικού μέσου, αναπτύσσοντας τις διεθνείς τάσεις σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, στάθηκε και στην υπεροχή της Velti σε ζητήματα τεχνογνωσίας και αποτελεσματικότητας mobile marketing ενεργειών, μέσα από τη συνεχή εξέλιξη της Mobile Marketing Platform που έχει αναπτύξει η εταιρεία και συνεχώς βελτιώνει με νέα templates από το καθημερινό feedback των εταιρειών/πελατών της σε παγκόσμια κλίμακα.

3η Ενότητα: Η εμπειρία του χρήστη: συσκευές και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας
Στο παρόν και στο μέλλον των συσκευών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στην ενότητα «Η εμπειρία του χρήστη: συσκευές και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας». Τα απαραίτητα ερεθίσματα για τη συζήτηση έδωσε η παρουσίαση του κ. Σταύρου Κωνσταντινίδη, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Copy, ο οποίος επεσήμανε ότι η ψηφιακή εποχή της κινητής τηλεφωνίας είναι μόλις στις 2η δεκαετία της ύπαρξης της. Παρ’ όλα αυτά έχει εξελιχθεί τάχιστα και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας με τις συσκευές να έχουν εξελιχθεί και να μην περιορίζονται μόνο στην πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων αλλά να λειτουργούν ως πολυσυσκευές ψυχαγωγίας και να χρησιμοποιούνται εκτενέστατα για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και άλλες υπηρεσίες.

Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και οι συμμετέχοντες στο πάνελ κ.κ. Πάμπος Παπαχαραλάμπους, Προϊστάμενος Μονάδας Ανάπτυξης Υπηρεσιών Τηλεπληροφορικής, CYTA, Michel Cheiban, Commercial Manager, ΜΤΝ, Γιάννης Τσαγγαδάς, Γενικός Διευθυντής, Alpha Copy / Nokia, Τέλης Καραμπέρης, Διευθύνων Σύμβουλος, K & Z Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΕΠΕ (Alcatel), Στυλιανού Λάμπρος, Υπεύθυνος Κινητής Τηλεφωνίας, Cyprus Radio Electric Company Ltd (LG), Μαρίνος Τρύφωνος, Managing Director, ΜΤ Technoline Ltd, (HTC) και Παπαθεοδώρου Βαγγέλης, Γενικός Διευθυντής, Tech4U. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που προσφέρει το mobile broadband, το οποίο μπορεί μεν ακόμη να έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, η χρήση του, όμως, ανεβαίνει και θα αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων στο προσεχές μέλλον, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο κομμάτι της σύγκλισης τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Από πλευράς των εκπροσώπων των κατασκευαστών, η άποψη που εκφράστηκε είναι ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό των συσκευών, παράλληλα, όμως, ζητούν και πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη μεγαλύτερη ζήτηση δείχνουν να παρουσιάζουν τα smartphones, παρά την κρίση που υπάρχει, όπως, φυσικά, και οι φθηνές συσκευές, τα χαρακτηριστικά των οποίων εμπλουτίζονται διαρκώς. Ακόμη και στα αξεσουάρ παρατηρείται σημαντική εξέλιξη καθώς πλέον αρχίζουν να έχουν περισσότερες από μία λειτουργίες.

4η Ενότητα: Σταθερή – Internet – IPTV- Broadband: Προκλήσεις – Ευκαιρίες – Μοντέλα διαφοροποίησης
Το μέλλον της πιο γρήγορα ανελισσόμενης τεχνολογίας, δηλαδή της ψηφιακής τεχνολογίας, απασχόλησε την τέταρτη ενότητα του συνεδρίου. Πέντε στελέχη εταιρειών τα οποία ασχολούνται άμεσα με την σταθερή τηλεφωνία, το ίντερνετ και το IPTV, εν ολίγοις τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και τη σύγκλιση, στην οποία προστίθεται σταθερά και η κινητή τηλεφωνία, συζήτησαν με τη δημοσιογράφο κ. Μιράντα Λυσάνδρου τις προοπτικές και τις προκλήσεις από την ανάπτυξη και εδραίωση της σύγκλισης. Τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συζήτηση έδωσε με την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Αναφερόμενος στις τεχνολογίες στις οποίες στηρίζεται η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών μίλησε κυρίως για τα δορυφορικά συστήματα και το ADSL και τις διαφορές τους, όπως επίσης την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας η οποία σήμερα μόνο από τον δορυφόρο μπορεί να προσφερθεί.

Το 2013, πρόσθεσε, πιστεύει πως θα είναι εφικτή η παρακολούθηση τηλεοπτικού προγράμματος από τρισδιάστατες συσκευές. Για το πώς φαντάζονται το νέο περιβάλλον κάτω από το πρίσμα της σύγκλισης, μίλησαν ο κ. Λευτέρης Χρήστου, Προϊστάμενος της Μονάδας Ανάπτυξης Υπηρεσιών Σύγκλισης της cyta, ο κ. Per Granath, τεχνικός διευθυντής της MTN Κύπρου, ο κ. Περικλής Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων της Cablenet Communication Systems Ltd και ο κ. Αχιλλέας Φιλιππόπουλος, διευθυντής Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Syntax. Ο κ. Χρήστου στο ερώτημα εάν στους χρήστες ευρυζωνικών υπηρεσιών θα περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες εφαρμογές, τόνισε πως αποτελεί στοίχημα για τους παρόχους η καθολική χρήση των υπηρεσιών και πως κριτήριο για το λανσάρισμα των νέων υπηρεσιών για την Cyta είναι η απλότητα.

Από την πλευρά του ο κ. Granath τόνισε πως η Κύπρος «δεν σηκώνει πολλούς παρόχους, δύο ή τρεις το πολύ», όπως ανέφερε, λόγω ακριβώς του μεγέθους της. Επεσήμανε ότι τα οφέλη από την ευρυζωνικότητα για τον κάθε καταναλωτή είναι τεράστια, και επεσήμανε πως το κράτος θα πρέπει να κάνει περισσότερα. Ο κ. Θεοδωρίδης συμφώνησε ως προς αυτό και ανέφερε πως όλες οι τεχνολογίες που μπορούν να παρέχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες, δορυφορική, ADSL, καλωδιακή και κινητή μπορούν να χωρέσουν στο νέο περιβάλλον. Χαιρέτισε το γεγονός ότι επιτέλους η πολιτεία αποφάσισε να χαράξει στρατηγική για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Ο κ. Φιλιππόπουλος ήταν κάθετος στην τοποθέτησή του πως η Κύπρος για να αυξήσει την διείσδυσή της στις ευρυζωνικές, χρειάζεται και περισσότερα προϊόντα αλλά και καλύτερη ποιότητα. Όπως τόνισε για την επιτυχία μίας εταιρείας η εικόνα του brand έχει τεράστια σημασία. Οι τιμές, κατέληξε, επηρεάζουν σήμερα την επιλογή του χρήστη, όμως εκείνο που τελικά καθορίζει την επιλογή και συνεπώς την επιτυχία είναι η ποιότητα. Το IPΤV είπε είναι ένα προϊόν ψυχαγωγίας προστιθέμενης αξίας που ενισχύει την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

5η Ενότητα: Δίκτυα διανομής: Η επόμενη μέρα
Η 5η Ενότητα του Συνεδρίου αφορούσε τα δίκτυα διανομής, καθώς αυτή την περίοδο στην κυπριακή αγορά συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Ήταν η πρώτη φορά που ανοίχθηκε δημόσια συζήτηση στη Κύπρο για τα δίκτυα διανομής και σε συνδυασμό με την παρουσία στο πάνελ της πλειοψηφίας των πρωταγωνιστών των δικτύων πώλησης, η ενότητα αποτέλεσε πόλο έλξης του ενδιαφέροντος. Από τη μια πλευρά του πάνελ στη συζήτηση οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού -ο κ. Γιώργος Λαμπριανού, διευθυντής διαχείρισης πωλήσεων της Cyta και ο κ. Στάθης Ευσταθίου, γενικός διευθυντής πωλήσεων της ΜΤΝ Κύπρου. Από την άλλη πλευρά του πάνελ οι επικεφαλείς τριών καθαρόαιμων και αμιγώς κυπριακών δικτύων καταστημάτων πώλησης – το καθένα με τη δική του ιστορία που κυριαρχούν στη τοπική αγορά: Ο κ. Αντώνης Παπαλεοντίου επικεφαλής της «Aeliotis», ο κ. Κώστας Γούναρης, επικεφαλής της «M&K Telephone» και ο κ. Χριστόδουλος Στεφανής, επικεφαλής της «Στεφανής».

Η συζήτηση άρχισε με την αισιόδοξη νότα στην επηρεασμένη από την οικονομική κρίση περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έδωσε ο κύριος ομιλητής, ο κ. Ρόμπυ Μπουρλάς, γενικός διευθυντής της Public, ο οποίος μόλις εγκαινίασε το δεύτερο μεγάλο κατάστημα της εταιρείας του στη Κύπρο και αναφέρθηκε εκτεταμένα στη σημασία που αποδίδει η Public στη στρατηγική της για δημιουργία κλίματος και ψυχολογίας διασκέδασης για τους επισκέπτες στα καταστήματα. Ο όρος που χρησιμοποίησε ήταν «retailtainment» και αποδίδει καταπληκτικά το πνεύμα που δημιουργεί η στρατηγική αυτή.

Ο κ. Γιώργος Λαμπριανού εξήγησε τη στρατηγική της Cyta που είναι η ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση για όλο το φάσμα των πελατών και υπηρεσιών με τα καταστήματα πώλησης να εκφράζουν τη στρατηγική αυτή ως σημεία «one stop shopping». Ο κ. Στάθης Ευσταθίου, γενικός διευθυντής πωλήσεων της ΜΤΝ Κύπρου, τόνισε τη σημασία που έχει η πολιτική διάθεσης δωρεάν και με μειωμένο κόστος συσκευών κινητής, που προσφέρει μόνο η MTN, στρατηγική που προσελκύει σημαντική πελατεία στο δίκτυο και αυξάνει συνεχώς το μερίδιό του στην αγορά. Οι κ.κ. Αντώνης Παπαλεοντίου, Κώστας Γούναρης και Χριστόδουλος Στεφανής, συνεργάτες των Cyta και ΜΤΝ, επεσήμαναν ότι σε σημαντικό βαθμό η βιωσιμότητα τους εξαρτάται πλέον από τα δύο δίκτυα, ζήτησαν μεγαλύτερο φάσμα προϊόντων και κυρίως, μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων. Ζήτησαν επίσης ίση μεταχείριση μεταξύ συνεργατών αλλά και δυνατότητα να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν οι πάροχοι, για να μην είναι σε δυσμενή θέση αφού οι συνεργάτες-πάροχοι έχουν ταυτόχρονα τα δικά τους ανταγωνιστικά δίκτυα πωλήσεων. Αυτή είναι η πλέον ορατή διέξοδος κερδοφορίας, δεδομένου του ασφυκτικά περιορισμένου πλέον κέρδους από τις πωλήσεις συσκευών.

Το χαρακτηριστικό της περιορισμένης αγοράς της Κύπρου ήταν φανερό ότι επηρεάζει αρνητικά τα τοπικά δίκτυα πωλήσεων που δίνουν μεν μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση και μονιμότητα του προσωπικού τους, έναντι όμως σημαντικού κόστους. Διαφορετικές ήταν οι απόψεις που εκφράστηκαν ως προς το αν θα οδηγηθούν τα δίκτυα καταστημάτων στο άμεσο μέλλον στο να επιλέξουν αποκλειστικές συνεργασίες με ένα από τους παρόχους. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συζήτηση έγινε υπό τη σκιά έντονου παρασκηνίου για εξαγορά δικτύων πωλήσεων από παρόχους και κυρίως από ενέργειες της Cyta που προωθεί «απάντηση» στην ένταξη του δικτύου «Γερμανός» στη Κύπρο στην ΜΤΝ

6η Ενότητα «Τηλεπικοινωνίες: Επενδύσεις, Ευκαιρίες και Προκλήσεις σε καιρό κρίσης»
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η ενότητα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου και είχε ως τίτλο «Τηλεπικοινωνίες: Επενδύσεις, Ευκαιρίες και Προκλήσεις σε καιρό κρίσης» με συντονιστή τον κ. Κυριάκο Σαμπατάκακη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλου της Accenture για την Ελλάδα. Η ενότητα ξεκίνησε με μία ομιλία του κ. Νίκου Μανασή, πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ και της Cosmote, ο οποίος αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα εμπειρία από την απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ο κ. Μανασής αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα της ύπαρξης πολλών παρόχων και του κατακερματισμού της αγοράς, το οποίο δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν οι επικεφαλής των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της Κύπρου και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, το πάνελ απαρτιζόταν από τους κ.κ. Φώτιο Σαββίδη, (Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, CYTA), Bassel Jamaleddine (CEO, MTN Cyprus), Χριστόδουλο Πρωτοπαπά (Διευθύνων Σύμβουλος, Hellas Sat) και Νικόλα Σιακόλα, (Διευθύνων Σύμβουλος, Cablenet Communication Systems Ltd). Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει λιγότερο τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας, ενώ ο κ. Jamaleddine τόνισε ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι η ύπαρξη ρευστότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στα σχέδια επέκτασης των υποδομών της Cyta τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά και την πρόθεση του κυπριακού οργανισμού να συμμετάσχει στη διαδικασία της εκχώρησης αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Επίσης, έδειξε ικανοποιημένος από την πορεία της θυγατρικής στην Ελλάδα, όπου οι συνδέσεις έχουν ξεπεράσει τις 20.000 και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις από εναλλακτικούς παρόχους για την εξαγορά τους από τη Cyta, οι οποίες και εξετάζονται στην παρούσα φάση (μη οργανική ανάπτυξη μέσω εξαγορών). Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η άποψη του κ. Σαββίδη ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση των «παικτών» της κυπριακής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Στα σχέδια για επέκταση της παροχής υπηρεσιών της Cablenet αναφέρθηκε και ο κ. Σιακόλας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης της 3ης άδειας κινητής, αν και η άποψη που εκφράστηκε στο πάνελ ήταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει και ένα μοντέλο MVNO, δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη νέου δικτύου. Τέλος, ο κ. Πρωτόπαππας αναφέρθηκε στην πορεία του Hellas Sat και τα σχέδια για παροχή υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές σε ολόκληρη τη νοτιανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας πως ο Hellas Sat εξελίσσεται σε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ΟΤΕ, ενώ υπάρχουν σημαντικές συνέργιες με τον όμιλο της Deutsche Telekom. Ειδικότερα, για την Κύπρο, έγινε αναφορά στη συνεργασία με την κυβέρνηση για παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Info-Com.Cy Awards
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τα Info-Com.Cy Awards, ένας θεσμός επιβράβευσης για τους επιχειρηματίες, τις εταιρείες και τα στελέχη που ξεχώρισαν τον τελευταίο χρόνο στην κυπριακή τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ειδικότερα, απονεμήθηκε το Βραβείο «Δίκτυο της Χρονιάς» στη Cyta, καθώς και το Βραβείο «Business Excellence-Best Deal» στον κ. Νικόλα Σιακόλα, Πρόεδρο της MTN.

Με δεδομένο ότι το Συνέδριο λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελληνική και την Κυπριακή αγορά οι οργανωτές αποφάσισαν να απονείμουν βραβεία και σε στελέχη που διακρίνονται στην Ελληνική αγορά, αλλά κατάγονται από την Κύπρο. Ειδικότερα, Βραβεία «Business Excellence» απονεμήθηκαν στους κ.κ. Σταύρο Κωνσταντινίδη (Πρόεδρος Alpha Copy), Χριστόδουλο Πρωτοπαπά (Διευθύνων Σύμβουλος Hellas Sat), Νίκο Σοφοκλέους (Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάς), καθώς και στη Cyta Ελλάς Α.Ε. για την γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου και των υπηρεσιών της στην ελληνική αγορά.