Η Ψηφιακή Κύπρος μπροστά στις εξελίξεις
Την επιβεβαίωση ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την υλοποίηση του θεματολογίου της «Ψηφιακής Ατζέντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε τόσο η πολιτική ηγεσία του νησιού, όσο και οι κορυφαίοι ομιλητές από την αγορά στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου InfoCom.Cy, που διοργανώθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 στη Λευκωσία.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του νησιού, αλλά και το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, η Υπουργός Επικοινωνιών & Έργων, κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τόνισαν τη σημασία των ΤΠΕ στην οικονομία της χώρας, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κεντρικό άξονα του Συνεδρίου,«Ο ρόλος της τεχνολογίας στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας: Η έξοδος από την κρίση είναι ψηφιακή», δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή τους να στηρίξουν έμπρακτα την αγορά. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε η κα Μαρκουλλή, «σε εποχές οικονομικής κρίσης, οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών αποτελούν βασικό εργαλείο και «έξυπνη επένδυση», αφού βοηθούν στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη και επομένως στη γρηγορότερη έξοδο από την κρίση, ενώ παράλληλα δημιουργούν τη βάση για σταθερή μελλοντική οικονομική ανάπτυξη».
Το Συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία και φέτος, συγκεντρώνοντας πάνω από 500 συνέδρους και επιβεβαιώνοντας ότι πλέον αποτελεί θεσμό για την κυπριακή τηλεπικοινωνιακή αγορά. Όπως μάλιστα επεσήμανε η Υπουργός, το συνέδριο πλέον έχει όλα τα φόντα να αποκτήσει περιφερειακό ρόλο, αποτελώντας τη γέφυρα με τις αγορές της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.
Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή: Όχι στρέβλωση της αγοράς, ανάπτυξη υποδομών στη βάση της τεχνολογικής ουδετερότητας
Η Υπουργός στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου τερματίζονται οι αναλογικές μεταδόσεις στην Κύπρο (analogue switch off), επισημαίνοντας ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους (Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών), η καθεμιά στον δικό της τομέα, εργάζονται για την χωρίς προβλήματα μετάβασή στο ψηφιακό περιβάλλον. Η υπουργός κάλεσε μάλιστα όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου που δεν έχουν τηλεοπτικούς δέκτες με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 να προμηθευτούν έγκαιρα εξωτερικό αποκωδικοποιητή και να συντονιστούν με τα ήδη λειτουργούντα ψηφιακά δίκτυα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, από την 1η Ιουλίου δεν θα μπορούν να βλέπουν πλέον τηλεόραση.
Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συνέχισε, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίησή της. «Το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη (η ψηφιακή στρατηγική της Ευρώπης), είναι μία από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και έχει κεντρικό ρόλο στην επιτυχή υλοποίηση της όλης στρατηγικής. Αντιλαμβανόμενοι τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από όλους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, και ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομία μας χρειάζεται ενίσχυση, αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική για την Κύπρο», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την Υπουργό, σε μια χώρα όπως είναι η Κύπρος, όπου το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας βασίζεται σε υπηρεσίες, η ψηφιακή στρατηγική θα συμβάλει στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών, έτσι ώστε η χώρα να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και τουρισμού και να προσελκύσει επενδύσεις στους τομείς αυτούς.
Η κα Μαρκουλλή στάθηκε και στις επιδόσεις της χώρας σε σύγκριση με τους εταίρους της στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με το Digital Agenda Scoreboard που αναρτήθηκε στις 31 Μαΐου στο διαδίκτυο, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα στην υιοθέτηση των ΤΠΕ. Η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της γεωγραφικής κάλυψης, αναφέροντας ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, καθώς από 30% το 2009, η Κύπρος έχει φτάσει στο 100% το 2010, πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 82,5%. «Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη μετά το Βέλγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον τομέα της ευρυζωνικής διείσδυσης, ανέφερε ότι «αυξήθηκε από το 18,2% το 2008, στο 22,2% το 2009 και στο 24,4% το 2010. Είμαστε δωδέκατοι στην Ευρώπη και πολύ κοντά στον μέσο όρο που ήταν 26,6%». Αναλύοντας περαιτέρω τους δείκτες, η Υπουργός ανέφερε ότι:
• το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ήταν 45% το 2009, αυξήθηκε στο 49,8% το 2010, ενώ στα άλλα κράτη μέλη ήταν κατά μέσο όρο 65%. Είμαστε 24οι στην Ευρώπη τόνισε.
• Το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο κάθε μέρα, ή σχεδόν κάθε μέρα ήταν 34% το 2009, αυξήθηκε στο 40,3% το 2010, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 53,1%. Η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση στην Ευρώπη.
• Το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες ήταν 22% το 2009, αυξήθηκε στο 25,4% το 2010, ενώ στα άλλα κράτη μέλη ήταν κατά μέσο όρο 41,2%. Είμαστε 23οι στην Ευρώπη επεσήμανε η Υπουργός.
• Το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες ήταν 72% το 2009, αυξήθηκε στο 73,7% το 2010, ενώ στα άλλα κράτη μέλη ήταν κατά μέσο όρο 75,7%. Είμαστε 20οι στην Ευρώπη.
Η κα. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι η βελτίωση της Κύπρου σε κάποιους τομείς είναι ενθαρρυντική, ωστόσο παραμένουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να φθάσει η χώρα στο μέσο όρο της ΕΕ. Γι’ αυτό και παρουσίασε τις βασικές αρχές μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής στην οποία θα στηριχθεί αυτή η προσπάθεια.
«Η ψηφιακή μας στρατηγική με ορίζοντα μέχρι το 2020, έχει ολιστική προσέγγιση και περιλαμβάνει:
(α) τη σύνδεση όλης της Κύπρου με δίκτυα υψηλών και υπερ-υψηλών ταχυτήτων,
(β) τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Κυβέρνησης και την παροχή αποτελεσματικών και αποδοτικών δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προσβάσιμων σε όλους,
(γ) την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με την εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των πολιτών συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού,
(δ) την προώθηση της χρήσης των τεχνολογιών, των πληροφοριών και των επικοινωνιών από τον ιδιωτικό τομέα, και
(ε) τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην πράσινη ανάπτυξη, όπου η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση», ανέφερε η Υπουργός.
Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα καυτά ζητήματα της κρατικής εμπλοκής στην ανάπτυξη υποδομών, αλλά και στην «τεχνολογική ουδετερότητα». Για το πρώτο θέμα ανέφερε ότι: «Πιστεύουμε ότι η εξ αρχής χρηματοδότηση της δημιουργίας υποδομών από το κράτος δυνατόν να στρεβλώσει την αγορά και να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για επενδύσεις. Αφού εξαντληθούν οι δυνατότητες της αγοράς, σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα περιοχές χωρίς την επιθυμητή πρόσβαση, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο κρατικής χρηματοδότησης».
Για το δεύτερο θέμα, συμπλήρωσε: «η Κυβέρνηση δεν θα προκρίνει οποιαδήποτε τεχνολογία. Θα δώσουμε στην αγορά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλες τις πιθανές τεχνολογίες στη βάση της τεχνολογικής ουδετερότητας». Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα προωθήσει την αδειοδότηση ραδιοσυχνοτήτων για τη λειτουργία ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών όλων των τεχνολογιών που ανήκουν στην οικογένεια IMT (International Mobile Telecommunications) όπως GSM, UMTS, LTE, WiMax. «Παράλληλα, για να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα οφέλη και να πετύχουμε τους στόχους μας κατά τον πιο αποδοτικό τρόπο, θα πρέπει να αναπτυχθούν συνεργασίες μεταξύ των διάφορων φορέων, ώστε οι συνολικές επενδύσεις να είναι συμφέρουσες και υλοποιήσιμες. Η Κυβέρνηση θα ενεργήσει ως καταλύτης προς τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, η υπουργός τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα κατευθυνθεί τόσο προς την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και των ευρυζωνικών εφαρμογών και υπηρεσιών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με την σωστή ενημέρωση, όσο και προς την αύξηση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον πολίτη από την Κυβέρνηση.
Η επόμενη γενιά των δικτύων υποδομών
Με αφορμή την ομιλία της Υπουργού για ανάπτυξη υποδομών στη βάση της τεχνολογικής ουδετερότητας, το ζήτημα που συζητήθηκε στην 1η ενότητα με θέμα «Η επόμενη γενιά των δικτύων υποδομών», είναι κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 εξυπηρετώντας παράλληλα και τα επιχειρηματικά πλάνα των παρόχων της αγοράς.
Οι εκπρόσωποι των παρόχων συμφώνησαν ότι θα προχωρήσουν με τοπολογία GPON για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών έως το σπίτι (FTTH), ωστόσο υπήρξε διαφοροποίηση στην πληθυσμιακή κάλυψη, καθώς η Cyta, όπως επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Χατζηττοφής, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα Δίκτυα της εταιρείας εφαρμόζει ένα 10ετές πλάνο για ανάπτυξη δικτύου FTTH σε όλη την κυπριακή επικράτεια, ενώ από πλευράς MTN, ο κ. Κοσμάς Αδάμ, Chief Technical Officer της εταιρείας ανέφερε ότι το πλάνο είναι ξεκάθαρο, FTTH στις αστικές περιοχές, VDSL ή ασύρματες τεχνολογίες στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Πάντως έγινε σαφές ότι η «ενδιάμεση» τεχνολογία του VDSL θα εφαρμοστεί και από τους δύο αυτούς παρόχους, μέχρι να προχωρήσει σημαντικά η ανάπτυξη των FTTH δικτύων.
Επιπλέον, στην ερώτηση του συντονιστή της ενότητας, δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργατζή, αν υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υποδομών για την ανάπτυξη FTTH δικτύου στη χώρα (στα πρότυπα αυτού που πρότειναν οι εναλλακτικοί πάροχοι στην Ελλάδα στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΕΤΤ) αναφέρθηκε ότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο ο κ. Αδάμ της MTN τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επαφές με άλλους παρόχους της αγοράς για συνεργασία σε επίπεδο υποδομών, ενώ ο κ. Χατζηττοφής της Cyta δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο θα ήταν δύσκολο να βρεθεί η νομική υπόσταση ενός τέτοιου φορέα, αν θα είναι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, όπως ανέφερε.
Στόχος πάντως είναι η ανάπτυξη των δικτύων, κάτι που αναφέρθηκε και από τον κ. Ανδρέα Λουκά, IT Manager της Cablenet, η οποία ολοκλήρωσε το υπερσύγχρονο καλωδιακό δίκτυο τεχνολογίας DOCSIS 3.0, το πρώτο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αντίστοιχα και η Cyta επέκτεινε το FTTH δίκτυο της, αλλά και τις περιοχές που καλύπτει με VDSL τεχνολογία, όπως και η MTN, η οποία όμως εκσυγχρόνισε πλήρως το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει, παρέχοντας πλέον πληθυσμιακή κάλυψη σε όλο το νησί και υψηλές ταχύτητες HSPA+ στα αστικά u954 κέντρα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών υποδομών (Ευάγγελος Ντάνης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΖΤΕ Hellas,Έφη Κουτσουρελάκη, Manager, Fixed Broadband & Covergence Practice ERICSSON, Δημήτρης Κυρατσόπουλος, Υπεύθυνος Αγορών, Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, Μάλτα, Nokia Siemens Networks καιΔημήτρης Καγκλής, Wireline Presales Manager της Alcatel-Lucent Hellas) επεσήμαναν ότι το τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον κάθε χώρας, δηλαδή η γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, οι διαθέσιμες υποδομές, το κανονιστικό πλαίσιο και η ευκολία ανάπτυξης δικτύων, αποτελούν βασικά κριτήρια για την επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας. Στη σχετική συζήτηση, η επιλογή των παρόχων για GPON τοπολογία για την κυπριακή αγορά, είχε και την «ψήφο εμπιστοσύνης» των κατασκευαστών, όπως φάνηκε.
Την εν λόγω ενότητα, άνοιξε με κεντρική ομιλία ο Δρ. Γ. Σαρηγιαννίδης, Deputy CEO της Innova S.A, στοιχειοθετώντας τα βασικά κριτήρια επιλογής τεχνολογίας FTTx βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης και ακολούθησε ο κ. Δημήτρης Δρακούλης, Μέλος ΔΣ του e-TEE και ιδρυτής της εταιρείας Τελέστω, παρουσιάζοντας την ασυρματική ευρυζωνική υποδομή που ανέπτυξε η εταιρεία του σε εξοπλισμό της Motorola στα νησιά των Κυκλάδων.
Smartphones & Applications: The new era
Η συζήτηση στην 2η ενότητα του Συνεδρίου με θέμα «Smartphones & Applications: The new era» κινήθηκε κυρίως γύρω από δύο άξονες. Οι εκπρόσωποι των εταιριών ανάπτυξης λογισμικού, τόνισαν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα μέσω πρωτοποριακών εφαρμογών που παρέχουν την αναγκαία ζήτηση στο οικοσύστημα. Ενδεικτικά ο κ. Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Globo και Πρόεδρος τουΣΕΚΕΕ, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στις καινοτόμες και εξωστρεφείς κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διεύρυνση του Συνδέσμου, καθώς υπάρχει κοινή γλώσσα, κουλτούρα και νοοτροπία των ελληνικών με τις κυπριακές εταιρείες στον τομέα των mobile apps, ενώ η στόχευση παραμένει κοινή: η παγκόσμια αγορά κινητών εφαρμογών.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος στοχεύει στην ίδρυση cluster για τον τομέα των mobile applications, που θα αποτελέσει μοχλό εξωστρεφούς αναπτυξιακής πορείας και δραστηριοποίησης των εταιρειών έντασης γνώσης τόσο του Ελλαδικού, όσο και του Κυπριακού χώρου.
Στόχος είναι να αποτελέσει παράδειγμα εξωστρέφειας σε μια εποχή που η οικονομική ύφεση και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας. «Ο ΣΕΚΕΕ αναγνωρίζει τη ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες η αγορά των mobile applications και στην κυπριακή αγορά και είναι έτοιμος να προάγει νέες επιχειρηματικές ιδέες, να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα να βρουν διέξοδο στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε στο κάλεσμα του προς τα δυνητικά μέλη του ΣΕΚΕΕ στην Κύπρο, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος ξεφεύγει από τα μέχρι τώρα δεδομένα άλλων ελληνικών Συνδέσμων, καθώς το πεδίο δράσης του δεν περιορίζεται στην ελληνική επικράτεια, αλλά στηρίζεται στην τεχνολογική καινοτομία που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά».
Από την άλλη, εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας της Κύπρου, κ. Πέτρος Χαραλάμπους, Προϊστάμενος Κινητής Τηλεφωνίας – Μάρκετινγκ της Cyta και Βασίλης Παπαδόπουλος, Products and Services της ΜΤΝ, ανέδειξαν τη δυσαρμονία μεταξύ επενδύσεων σε υποδομές που αναγκάζονται να κάνουν, ώστε να παρέχουν την αναγκαία κάλυψη και χωρητικότητα στα δίκτυά τους, σε σχέση με το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αποσβέσουν την επένδυσή τους μόνο με την αύξηση του data traffic.
Στο ίδιο πάνελ, όπου συμμετείχε και ο Δρ. Γ. Σαρηγιαννίδης, Deputy CEO της Innova S.A., ετέθη και η πιθανότητα συνέργειας των εταιρειών ανάπτυξης Β2Β εφαρμογών με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ώστε η προστιθέμενη αξία που θα παράγεται, να συμβάλλει στη βιωσιμότητα των υποδομών, καθώς τελικά πρόκειται για ένα αλληλοεξαρτώμενο οικοσύστημα. Πέρα από την επιχειρηματική προσέγγιση, στο πάνελ ο κ. Κωνσταντίνος Τζιαπούρας, Εμπορικός Διευθυντής της MT TECHNOLINE, παρουσίασε την τάση στην κυπριακή αγορά των Smartphones, η οποία συνεχίζει να είναι αυξητική και παράλληλη με τη διεθνή με διείσδυση της τάξεως του 23%, επί του συνόλου των πωλήσεων κινητών.
Με κύριο όπλο την ευρεία αποδοχή της πλατφόρμας της Apple, ο κ.Γεράσιμος Λιβιεράτος, Pro sales manager της iSquare τόνισε ότι το iOS παραμένει σημείο αναφοράς των προγραμματιστών, δεδομένου του ότι είναι ένα σταθερό και αξιόπιστο μοντέλο προγραμματισμού και συναλλαγών με προστατευμένο περιβάλλον που διασφαλίζει τη σταθερότητα.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Βαλεντίνος Γεωργιάδης, Developer and Platform Evangelist της Microsoft, τονίζοντας ότι η δυναμική των Windows Phone 7, σύντομα θα τη φέρει ψηλά στην επιλογή των προγραμματιστών.
Τέλος, γέφυρα μεταξύ των πλατφορμών προγραμματισμού, έριξαν οι κ. Αλέξης Οδυσσέως και Αλέξης Πιπερίδης, Co-Managing Directors της Netquest, οι οποίοι παρουσίασαν ένα περιβάλλον προγραμματισμού με το οποίο παράγονται εφαρμογές συμβατές με όλες τις πλατφόρμες. Παράλληλα, παρουσίασαν αρκετές ενδιαφέρουσες εφαρμογές που έχει αναπτύξει η εταιρεία μέσα από την πλατφόρμα AppBaker.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του Δημήτρη Ανδρέου, General Manager της Alpan Telecom, ο οποίος παρουσίασε ένα διαδραστικό παιχνίδι βασισμένο σε Augmented Reality τεχνολογία, που δημιούργησε η εταιρεία του σε συνεργασία με τη Samsung, για το promotion του Samsung Galaxy S.
Ψηφιακή Τηλεόραση: Από την θεωρία στην πράξη
Κενά στην ενημέρωση του κοινού για τη μεγάλη αλλαγή, κάποια προβλήματα στη κάλυψη με ψηφιακό σήμα ορεινών περιοχών της Κύπρου, προβλήματα παρεμβολών από τους τούρκους στα κατεχόμενα, που επηρεάζουν την μία εκ των δύο ψηφιακών τηλεοπτικών πλατφόρμων – τη κρατική του ΡΙΚ – είναι τα κύρια σημεία που ανέδειξε η συζήτηση στην ενότητα «Ψηφιακή Τηλεόραση: Από την θεωρία στην πράξη.
Στη συζήτηση, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι από τις δύο ψηφιακές πλατφόρμες ( Velister & ΡΙΚ), εκπρόσωποι των τηλεοπτικών μπουκέτων μέσω Internet – Cyta και Cablenet – αλλά και των τριών ρυθμιστικών αρχών – του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (που ελέγχει το ρυθμιστικό πλαίσιο), του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ( που έχει την ευθύνη της υποδομής) και της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης (που ελέγχει το περιεχόμενο).
Ο Επίτροπος Ρύθμισης, ανέλυσε λεπτομερώς τα βήματα που έγιναν για την μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση στη Κύπρο. Έτσι η συζήτηση – η πρώτη και μοναδική που έγινε με τέτοια εκπροσώπηση και περιεχόμενο – στράφηκε στο τι πρέπει πλέον να γίνει, αφού ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την 1η Ιουλίου 2011, οπότε θα γίνει ο οριστικός τερματισμός των αναλογικών μεταδόσεων. Πλήρως έτοιμες ήταν μόνο οι ιντερνετικές πλατφόρμες, οι οποίες ήδη μεταδίδουν και οι συνδρομητές τους έχουν ψηφιακούς αποκωδικοποιητές γεγονός που τους επιτρέπει με τον υφιστάμενο εξοπλισμό να λαμβάνουν και όλα τα ελεύθερα ψηφιακά κανάλια.
Από την άλλη, γίνεται αγώνας δρόμου για αδειοδότηση των προγραμμάτων που θα μεταδίδονται, δεδομένου ότι απαιτείται άδεια της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. Όμως όλοι, ήταν αισιόδοξοι, ότι τα όποια μικρά προβλήματα θα εμφανιστούν στις πρώτες ώρες της μετάβασης, θα μπορούν να επιλυθούν σε μερικές ώρες ή ελάχιστες ημέρες.
Η αγορά θα ενισχυθεί σημαντικά αφού θα πρέπει να δαπανηθούν οκτώ εκ. ευρώ για αποκωδικοποιητές και άλλα δύο για τηλεοράσεις με ψηφιακό δέκτη. Παράλληλα το κράτος θα εισπράξει μερικά εκατομμύρια από τις άδειες που εκδίδει – πέραν των 10 εκ. από τα δικαιώματα της Velister. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι από την 1η Ιουλίου οι τηλεθεατές θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα σε εικόνα και ήχο, βελτιωμένη γεωγραφική κάλυψη και περιεκτική πληροφόρηση.
Καταληκτική ενότητα: «Η έξοδος από την κρίση είναι ψηφιακή»
Στην καταληκτική ενότητα του συνεδρίου: «Η έξοδος από την κρίση είναι ψηφιακή» η συζήτηση μεταξύ των CEOs των κορυφαίων εταιρειών της αγοράς, που συντόνισε ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture ΑΕ, περιστράφηκε γύρω από το κατά πόσο η έξοδος από την κρίση είναι όντως ψηφιακή.
Οι ομιλητές της ενότητας (Φώτιος Σαββίδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, CYTA, Νικόλας Σιακόλας, Διευθύνων ΣύμβουλοςCablenet, Μάνος Βασιλάκης, Chief Executive Officer Innova Group,Θεράπων Θεράποντος, Γενικός Διευθυντής LOGICOM Solutions,Κωστής Σταυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος iSquare, Θέμης Παπαϊωάννου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Alcatel – Lucent Hellas & Cyprus) συμφώνησαν ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μπορούν να αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό διέξοδο από την κρίση.
Ωστόσο για να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε δίκτυα υποδομών θα χρειαστεί συνεργασία με τους over the top players και όχι συνέχιση του καθεστώτος όπου οι τελευταίοι κερδίζουν εις βάρος των πρώτων.
Ειδικότερα όσο η αγορά βαδίζει προς μοντέλα everything-as-a-service πάνω από cloud computing υποδομές, είναι βασικό να ξεκαθαριστούν οι συνεργασίες και τα επιχειρηματικά μοντέλα όλων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου η αγορά να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Οι τοπικοί πάροχοι πάντως, όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλείς τωνCyta, Φ. Σαββίδης και Cablenet, Ν. Σιακόλας, δεν θα σταματήσουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές, ωστόσο ζητούν περισσότερη συνεργασία με τους «τρίτους» παίκτες και απευθυνόμενοι προς τον κ. Σταυρόπουλο της iSquare, ζήτησαν π.χ. περισσότερη συνεργασία της Apple με τους παρόχους, καθώς η αμερικανική εταιρεία δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη της τον πιο ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα αξίας της αγοράς (αφού π.χ. στο iPad 2 δεν υπάρχει δυνατότητα SMS).
Της συζήτησης στην εν λόγω ενότητα προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί των σημαντικών πολιτικών παραγόντων του τόπου, κ.κ. Δημήτρη Συλλούρη, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος και Χρήστου Χριστοφίδη, Διευθυντή Γραφείου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίοι δήλωσαν την αμέριστη στήριξη τους στην αγορά ΤΠΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική τους ατζέντα. Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες των κ.κ. Αλέξανδρου Μπρέγιαννη, Διευθ. Συμβούλου, Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ και του Δρ. Στέλιου Χειμώνα, Διευθυντή Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, οι οποίοι ανέλυσαν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι δράσεις για την ενίσχυση των ΤΠΕ στη χώρα.
InfoCom.Cy Awards
Από τις κορυφαίες στιγμές του 3ου Συνεδρίου InfoCom.Cy υπήρξε η βράβευση του τοπικού ρυθμιστή ΓΕΡΗΕΤ με το Βραβείο «Best Practice Award», το οποίο και απονεμήθηκε στον κ. Πόλυ Μιχαηλίδη, Επίτροπο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Στο πλαίσιο των InfoCom.Cy Awards, απονεμήθηκαν επίσης τα βραβεία:
• Το δίκτυο της χρονιάς / Πάροχος της χρονιάς στη Cyta
• Evolution & Investment Award στην MTN
• Βραβείο Τεχνολογίας & Επενδύσεων στην Cablenet
• Βραβείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Prime Tel
• Βραβείο Τεχνολογίας στην GCC
• Βραβείο Best Deal 2010 στα καταστήματα TELEFONE
• Ειδικό Βραβείο 50 Χρόνια Δημιουργίας στην Cyta
Ο κ. Φώτιος Σαββίδης παραλαμβάνοντας εμφανώς συγκινημένος το βραβείο για τα 50 χρόνια Δημιουργίας τόνισε ότι πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.
Όλοι οι παριστάμενοι έδωσαν ραντεβού για το 4ο Συνέδριο InfoCom.Cy, που θα διεξαχθεί στις 6 Ιουνίου 2012 στο Hilton Cyprus λίγες ημέρες πριν η Κύπρος αναλάβει επίσημα την προεδρία της Ε.Ε.