BUILDING THE NEW DIGITAL ECONOMY
The power of Technology and Innovation
Με μεγάλη επιτυχία, περισσότερους από 550 συνέδρους και με κεντρικό θέμα «Building the New Digital Economy» ολοκληρώθηκε το 7ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής και Media InfoCom.Cy 2015, το ετήσιο ραντεβού της αγοράς ICT, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Δεδομένου ότι η Κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει, «στον δρόμο της διόρθωσης», το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η «επιτάχυνση της οικονομίας». Σύμμαχοι σ’ αυτήν την προσπάθεια, τα τεχνολογικά οικοσυστήματα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής που συμμετέχουν όλο και πιο δυναμικά στην πραγματική οικονομία και παράγουν ενδιάμεσα προϊόντα, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες ανάγκες.
Αυτό τόνισαν και στις εναρκτήριες ομιλίες τους οι Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υφυπουργός παρά τω προέδρω και ο Κώστας Χριστοφίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής ΟΕΒ, ενώ ο Γεν. Δ/ντής Υπουργείου Ενέργειας, Eμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού και Ψηφιακός Πρωταθλητής Στέλιος Χειμώνας ανέπτυξε το ρόλο των ΤΠΕ ως κινητήριο μοχλό των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.
Στην 1η ενότητα «Restructuring the Infrastructure», κεντρικό ζήτημα ήταν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές του νησιού και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να αυξήσουν την απόδοσή τους τόσο σε ταχύτητα τόσο και σε κάλυψη. Κοινός παρονομαστής είναι οι συνέργειες οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν μέσω των παρόχων διαφορετικών τεχνολογιών πρόσβασης, ώστε να επιτυγχάνεται ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος δρόμος διακίνησης δεδομένων.
Στην 2η ενότητα με τίτλο «Cloudification & Internet of Things» παρουσιάστηκαν λύσεις από κατασκευαστές εξοπλισμού διασύνδεσης, οι οποίες αφορούσαν υλοποιήσεις Internet of Things carrier bonding και ασφάλειας.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ παρόχων cloud και δικτύων, με σκοπό να αναδειχθεί το μοντέλο συνεργιών που προκύπτει για την διάδοση και χρήση υπηρεσιών cloud σε μεγαλύτερο εύρος χρηστών. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η εκπαίδευση, η εξοικείωση, η ασφάλεια και η συνδεσιμότητα, είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη του cloud, σχεδόν σε όλους τους τομείς στην αγορά.
Στην 3η ενότητα οι ηγέτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και Πληροφορικής της Κύπρου, απάντησαν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη στρατηγική τους προς τη συνεχή αναβάθμιση των δικτύων, τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο χάρτη της διακίνησης δεδομένων, αλλά και θέματα που άπτονται των εσωτερικών τους λειτουργιών, όπως του κόστους διασύνδεσης και πιθανά συνεργατικά μοντέλα με τους κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύων και Πληροφορικής
Tέλος, στην τελευταία ενότητα της ολομέλειας, οι κυριότεροι παίκτες του Κυπριακού οικοσυστήματος της επιχειρηματικότητας και των startups (τηλεπικοινωνιακοί, accelerators, incubators αλλά και startups) ανέλυσαν την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος σχετικά με τα startups, πόσο έχει ωριμάσει η αγορά και ποιες ενέργειες βελτίωσης παραμένουν ακόμη.
Παράλληλα με την ολομέλεια, διεξήχθη η ενότητα «Hotel Tech» στόχος της οποίας ήταν να ενημερώσει τις ξενοδοχειακές μονάδες σχετικά με τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Εξελίξεις οι οποίες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, αλλά και παροχές προστιθέμενης αξίας προς ειδικό κοινό.
Αναδείχθηκε επίσης η σημαντική συνεισφορά των ψηφιακών τεχνολογιών και στην ίδια την εσωτερική λειτουργία του ξενοδοχείου. Από τις μονάδες ελέγχου των δεκάδων υποσυστημάτων (έλεγχος πρόσβασης, κλιματισμός, ασφάλεια, υδροδότηση, F&B management κλπ), έως και τη διαχείριση των πληροφοριών, την προσέλκυση πελατών διαδικτυακά, την ανάλυση δεδομένων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.